Saturday, 20 July 2013

Cordials ; Sirops:

Okay so I recently had the idea to make an elderflower-flavoured cake as I live in the country and at the moment it is EVERYWHERE! But for that I needed some elderflower cordial, so I thought I’d post a few homemade cordial recipes for you.

Bon, j’ai récemment eu l’idée de faire un gâteau à la fleur de sureau puisque j’habite dans la campagne et en ce moment, la fleur de sureau est PARTOUT! Mais pour le faire, il me faut du sirop de fleur de sureau, donc j’ai décidé de partager mes recettes de sirop faits-maison avec vous.
One head ; Une ‘tête’

ELDERFLOWER: Bring 400g sugar and 500ml water to the boil. Add zest of 2 lemons and boil for 10 minutes to form syrup. Add lemons’ juice and 25 washed elderflower heads then leave to infuse overnight. Strain then serve diluted.
FLEUR DU SUREAU : Portez 400g de sucre et 50cl d'eau à ébullition. Ajoutez le zeste de 2 citrons et faites bouillir 10 minutes pour former un sirop. Ajoutez les jus des citrons et 25 'têtes' de fleur de sureau lavées et laissez infuser au cours de la nuit. Passez au chinois puis servez dilué.

BLACKCURRANT: Bring 400g sugar, 500ml water, 1kg blackcurrants and zest of 2 lemons to the boil; then boil for 10 minutes. Add the lemons’ juice, strain and serve diluted in a pitcher with whole blackberries.
CASSIS : Portez 400g de sucre, 50cl d'eau, et 1kg de baies de cassis avec le zeste de 2 citrons à ébullition et ensuite faites bouillir 10 minutes. Ajoutez le jus des 2 citron ; passez au chinois ; servez dilué avec des mûres entières.

RASPBERRY: Bring 475g sugar, 1 litre water, the juice of 2½ lemons, 1kg raspberries and 5 - 6 black peppercorns to the boil and then boil for 10 minutes. Strain through a sieve, pushing berries through with back of spoon to leave pips and pepper behind. Shake well before serving.
FRAMBOISE : Portez 475g de sucre, un litre d’eau, le jus de 2 citrons et demi, 1kg de framboises et 5 - 6 grains de poivre à ébullition puis faites bouillir 10 minutes. Passez au chinois en écrasant les fruits pour laisser le poivre et les pépins. Secouez avant de servir.

PASSION FRUIT: Bring 400g sugar, 500ml water and the pulp of 20 passion fruit to the boil then boil for 10 minutes to form syrup. Add the juice of 4 lemons (or 2 lemons & 2 bergamots) then strain and push the pulp through with the back of a spoon to leave the pips behind. Serve diluted.
FRUIT DE LA PASSION : Portez 400g de sucre, 50cl d’eau et la pulpe de 20 fruits de la passion à ébullition, puis faites bouillir 10 minutes. Ajoutez le jus de 4 citrons (ou de 2 citrons et de 2 bergamotes). Passez au chinois en écrasant les fruits mais laissant les pépins. Servez dilué.

POMEGRANATE: Bring 400g sugar, 500ml water, the seeds and juice of 6 large pomegranates and the juice of 4 lemons (or 2 lemons and 2 bergamots) to the boil. Boil for 10 minutes then strain, and push the pulp through. Serve diluted.
GRENADE : Portez 400g de sucre, 50cl d’eau, les graines et le jus de 6 grosses grenades, et le jus de 4 citrons (ou de 2 citrons et de 2 bergamotes) à ébullition. Faites bouillir 10 minutes puis passez au chinois en écrasant la pulpe. Servez dilué.

ORANGE: Bring 400g sugar, 500 ml water and the zest of 6 oranges to the boil. Boil for 10 minutes then add the juice of the oranges and of 1 lemon. Strain then serve diluted with peeled orange slices.
ORANGE : Portez 400g de sucre, 50cl d’eau et le zeste de 6 oranges à ébullition. Faites bouillir 10 minutes puis ajoutez le jus des oranges et le jus d’un citron.Servez dilué et avec des tranches d’orange pelées.
Here, you can also swap the orange for grapefruit. Vous pouvez aussi substituer du pamplemousse à l’orange.

MINTY LEMON: Bring 400g sugar, 500ml water, 1 large handful fresh mint and the juice and zest of 8 lemons to the boil. Boil for 10 minutes then strain and serve diluted with sparkling water or soda water and lemon slices with mint sprigs.

MENTHE CITRONÉE : Portez 400g de sucre, 50cl d’eau, une grosse poignée de menthe fraîche avec le jus et le zeste de 8 citrons à ébullition. Faites bouillir 10 minutes puis passer au chinois et servez dilué avec de l’eau gazeuse ou de l’eau de Seltz et des tranches de citron avec des brins de menthe.

No comments:

Post a Comment